Ny plattform för leverantörer till vindkraft

Vindsnurra över några grantoppar. Himlen bakom är blå.

Länsstyrelsen Dalarna har fått finansiering från Energimyndigheten för att driva projektet Innovationsnod vindkraft. Tillsammans med Region Dalarna, Hela Sverige Dalarna och det regionala utvecklingsbolaget Samarkand2015 vill man stimulera insatser som skapar mervärden lokalt för företag och befolkning där vindkraftsparker byggs.

– Vi tar inte ställning för eller emot vindkraft, men när det väl finns ett beslut vill vi underlätta för lokala företag att hitta affärsmöjligheter. På den här plattformen kan företag registrera sig som leverantörer till alla vindkraftsprojekt som just nu byggs i Dalarna. Även leverantörer utanför länet är välkomna, säger Patricia Magnell som är ansvarig för utvecklingen av plattformen.

Flera nya vindkraftparker i länet

Anledningen till att projektet engagerar sig är att det just nu byggs flera vindkraftsparker i länet och det ger nya möjligheter för företagen att utvecklas och växa.

– Sedan tittar vi också på möjligheten att skapa innovationer i samband med vindkraftsetableringen, säger Eva Lundin, innovationsstrateg på Region Dalarna. Vi ser just nu flera satsningar på att producera vätgas med hjälp av vindel. Detta är en ny teknik som vi vill ligga i framkant i och nyttja i länet. Tekniken kan komma väl till pass för att ersätta fossila drivmedel i godstrafiken, till exempel när det gäller framtida drift av Inlandsbanan, Västerdalsbanan och tunga transporter i länet.

Företagare kan registrera sig

Företagare som vill vara med och leverera till vindkraftsindustrin eller utveckla innovationer kopplade till vindkraft är välkomna att registrera sig på den digitala plattformen Leverantörsnod DalaVindKraft. Där kan man välja vilka vindkraftsparker man vill leverera till och vilka tjänster man kan erbjuda. Läs mer om plattformen här: https://vindkraft.umigo.se/

Den här webbplatsen använder kakor (cookies)

Vi använder kakor (cookies) för att ge dig en bättre upplevelse av webbplatsen. En del av dessa kakor är tredjepartskakor. Genom att använda vår webbplats accepterar du att kakor används. Läs mer om kakor och hur du kan stänga av dem.