Utbyggnad av ladd- och infrastruktur på stark frammarsch i Dalarna

Miljövänliga symboler

Regeringen har ännu inte presenterat det nya planerade investeringsstödet till elektrifieringspiloter för att påskynda elektrifieringen av godstransporter. Trots det har utbyggnaden av både ladd- och tankinfrastruktur för tunga fordon kommit igång i Dalarna. Många av investeringarna kommer till stånd med hjälp av stöd från Klimatklivet.

Tankställen

Förutom den biogasmack som Gasum byggt i samarbete med Borlänge Energi, planeras en i Mora. Hos det holländska företaget Orange Gas Sverige AB finns vilja att investera i både tankställen för biogas och vätgas i Dalarna.

Laddstationer

Klimatklivet har beviljat investeringsstöd till laddstationer för lastbilar till flera aktörer bland annat Maserfrakt i Borlänge, Idre Petroleum samt Industriprodukter i Örebro AB för laddstationer i Vansbro och Malung-Sälen.

Biogaslastbilar

Tillgången på biogas har gjort det möjligt för flera åkerier att satsa på biogaslastbilar, vilket är en positiv utveckling. Klimatklivet har beviljat investeringsstöd för inköp av biogaslastbilar till Björkmans Fjärr, Dala Åkeri, Per Axelssons Åkeri AB, T. Spiks Åkeri i Djura, Sanddalens Åkeri, Lunds Schakt & Planering, J.A. Åkeri & Service, Hedemora Miljö/Renhållning, BK Anderssons Insjön Åkeri och Carl Bergs Åkeri.

Intresserad av att investera i elektrifiering av godstransporter?

Företag och andra organisationer som är intresserade av att investera i elektrifiering av godstransporter får gärna höra av sig till oss i Energiintelligent Dalarna, för att se om det kan passa med regeringens nya planerade investeringsstöd.

>Hör av dig till oss med e-post.