Start › Byggande och boende
Byggande och boende

Alla hus behöver vara nära noll!
Energiintelligent och klimatsmart byggande och boende innebär att hänsyn tas till energianvändning, effekttoppar och utsläpp från uppvärmning vid nybyggnation och renovering.
Det innebär även att resursanvändning och utsläpp från byggprocessen minimeras, exempelvis genom att ta hänsyn till utsläpp och miljöpåverkan ur ett livscykelperspektiv från olika materialval, använda mer återvunnet material samt minimera avfallet från byggprocessen.
De bostäder och byggnader som uppförs idag kommer finnas kvar en lång tid framöver och påverka vår framtida energi- och resursanvändning. Därför är det viktigt att dessa fastigheter byggs med låg energiförbrukning som standard.
Arbetet med hållbart byggande och boende leds av Byggdialog Dalarna.
Vi vill underlätta hållbart byggande genom:
Minskad klimatpåverkan från byggprocessen
Om utsläppen beräknas med ett livscykelperspektiv ger byggprocessen upphov till lika mycket utsläpp som uppvärmningen av byggnader under husets livslängd. Därför är byggfasen avgörande.
Nära-nollenergi byggnader
Dalarna ligger i framkant när det gäller att bygga låg- och nära-nollenergihus. Äldreboenden, flerbostadshus samt förskolor och skolor byggs ofta med bra energiprestanda. Även villor och fritidshus behöver byggas med bra energiprestanda.
Träbyggande
Ett sätt att minska utsläppen från byggprocessen är att använda trä som byggmaterial. Trä ger upphov till betydligt mindre utsläpp än exempelvis cement vid produktion, bidrar till inbindning av kol under byggnadens livstid och förbättrar dessutom möjligheterna till återanvändning av materialet vid rivning av byggnaden.
Energirenovering & effektivisering
Dalarnas byggnadsbestånd skiljer sig från det nationella, med större andel småhus och fritidshus. Därför är energieffektivisering i befintliga småhus och fritidshus viktigt, men det behövs även energieffektiv renovering av befintliga flerbostadshus och lokaler.

Publikationer
- Exempelpublikation
Verktyg
- Exempelverktyg